O nama

Andrej Lucić: Samo zajedništvom Hrvati mogu biti snažni u Austriji

Ako se mi Hrvati u Austriji ne budemo držali svi zajedno, neće nas biti nigdje. Jedino zajedništvom možemo uspjeti ostvariti naše ciljeve, izjavio je Andrej Lucić, predsjednik Hrvatskog doma Beč.

Idemo se skupiti svi zajedno, poručio je Lucić na prvom u nizu sastanku koji udruga Hrvatski dom Beč organizira s hrvatskim udrugama u Beču kao pripremu u organizaciji Prvog kongresa hrvatskih udruga u Austriji, koji će se održati 5. prosinca Austria Center Vienna.

Lucić je, upoznavajući nazočne s temeljnim smjernicama rada Hrvatskog doma Beč, istaknuo kako su Hrvati važna karika u Austriji ali da do sada nisu to na pravi način iskristalizirali, posebno u društvenom i političkom životu, navodeći i primjer zadnjih austrijskih parlamentarnih izbora.

Nije problem u drugima što sada u austrijskom parlamentu ne sjedi nijedan Hrvat. Stvar je u tome da moramo zajednički nastupati, biti snažni i tada će nas i drugi cijeniti. Bez toga ćemo i dalje biti na sadašnjoj razini, a to nije dobro, kazao je predsjednik Hrvatskog doma Beč.

Osvrćući se na važnost organiziranja Prvog kongresa hrvatskih udruga u Austriji, naglasio je kako su ovu inicijativu prepoznale i austrijska i hrvatska vlast, te će tako Kongresu nazočiti i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

– Naš je prvi projekt jako značajan i za njega imamo veliku potporu, kao što je imamo i za cjelokupnu našu udrugu. Ostvareni su značajni kontakti s gradskim i saveznim vlastima, kao i onima u Hrvatskoj pa ćete vrlo brzo vidjeti učinke našega djelovanja. Svakako bih volio da se svi maksimalno uključe. Mi nismo nikome nikakva konkurencija, već želimo u pozitivnom ozračju stvoriti ono što su generacije sanjale – kazao je Lucić.

Istaknuo je da nije važno tko je i tko će biti predsjednik udruge Hrvatski dom Beč, već, kako je naveo, važni su ciljevi a to su ciljevi a to su: zajedništvo i jedinstvo Hrvata u Austriji, te Hrvatski dom na koji se čeka 30 godina.

Hrvatski dom je za nas ostvariva činjenica i ja ću uložiti maksimalne napore da do njega dođemo, a Dom onda neka bude na ponos svima nama, naglasio je Lucić.

kroativ.at I G.P. I Press centar Hrvatskog doma Beč

Vezane objave

VIDEO: Prilog s nedavno održanog korizmenog koncerta

Hrvatski dom Beč

Korizmeni koncert mladih profesionalnih glazbenika, četvrtak, 31. ožujka s početkom u 19,30

Hrvatski dom Beč

Predstavljanje knjige, zbirke poezije “Trenutak istine kroz boje” autora Mije Bijuklića – Miše

Hrvatski dom Beč