O nama

Andrej Lucić kao uspješan poduzetnik pokreće velike projekte za Hrvate u Austriji!

Osnovana udruga Hrvatski dom

Nakon što se odlučio aktivirati i pomagati putem sponzorskih ugovara, generalnih pokroviteljstava za nekoliko sportskih društava, ovih je dana najavio nastavak sjajnih projekata i vijesti za Hrvate u Austriji.

– Želim pomoći. Hoću i mogu! Raduje me angažman u sportskim klubovima. Vidim da su reakcije izvrsne. Vjerujem da mogu biti pokretač pozitivnog razvoja aktivnosti mnogobrojnih Hrvata u Beču i cijeloj Austriji. Stoga idem još puno dalje!
Imali smo sastanak Inicijativnog odbora udruge “Hrvatski dom” kojom želimo povezati sva naša hrvatska društva u Austriji, osnažiti njihov rad i zajednički djelovati na dobrobit naše mnogobrojne hrvatske zajednice koja ovdje živi.
Mogli smo svi vidjeti ovih dana kako nas nema nigdje u političkom spektru, a slabo smo zastupljeni u svakom drugom dijelu austrijskog društva iako smo primjer sjajne integriranosti, uspješnosti na mnogim područjima. Snaga Hrvata u Austriji u smislu društvenog, intelektualnog, kulturnog, poduzetničkog, sportskog i svakog drugog potencijala jednostavno se mora pokazati, a onda će ona sasvim sigurno biti primjereno vrednovana i kod austrijskih i kod hrvatskih institucija – ističe Andrej Lucić, predsjednik Inicijativnog odbora Hrvatskog doma.

Prvi kongres hrvatskih udruga u Austriji

Na sjednici Inicijativnog odbora Hrvatskog doma njegovi su utemeljitelji radili na programskih smjernicama, planu i programu rada pa su već do kraja godine najavljeni sjajni projekti.

– Udruga Hrvatski dom krenula je s radom već od 1. listopada, a u Austria Center Vienna upriličit ćemo u prosincu “Prvi kongres hrvatskih udruga u Austriji” na kojem želimo predstaviti naš program i započeti na tako potrebnom zajedništvu i povezivanju. Uskoro ćemo o kongresu objaviti sve pojedinosti – naglašava Andrej Lucić.

Bit će to od samostalnost Republike Hrvatske prvi takav susret predstavnika hrvatskih udruga u Austriji kojim će se predočiti ono što one brižno njeguju i čuvaju već desetljećima.

Briga za očuvanje i razvoj hrvatske socijalne, kulturne i duhovne baštine; promicanje integracije Hrvata u austrijsko društvo; podupiranje Hrvata u ostvarivanju njihovih prava i sloboda, jačanje integracijskih čimbenika austrijskog društva u suradnji s drugim iseljeničkim zajednicama i sudjelovanje hrvatskih udruga u Austriji u njihovim procesima; udruživanje s hrvatskim udrugama u Austriji i izvan Austrije kao i povezivanje s drugim udrugama iseljeničkog predznaka; jačanje povezanosti Hrvata s Hrvatskom kao i s Austrijom u smislu bolje integriranosti, učenja njemačkog jezika i sl., bez naznaka asimilacije već potpuno u zaštiti i očuvanja hrvatskog jezika, znanosti, obrazovanja, kulture, tradicije, turizma i običaja – samo se neke od temeljnih smjernica rada Hrvatskog doma koje će na kongresu biti predstavljene.

– Dakako, svjestan sam odgovornosti i veličine projekata koji Hrvatski dom želi pokrenuti. Vjerujem u pozitivan hrvatski duh i pomoć hrvatskih ali i austrijskih institucija te da je naša udruga u zajedništvu sa svima spremna iznjedriti velike i značajne projekte koje želimo načiniti. To će biti ispit našega zajedništva u čiji pozitivni ishod ne sumnjam. Imamo već dogovorene sastanke s predstavnicima mjerodavnih institucija u Hrvatskoj kojima ćemo predočiti naše planove. Vjerujem i očekujem njihovu zauzetost i dobru volju. Isto tako, pokrenut ćemo procese, intenzivirati razgovore s gradskim i saveznim vlastima u Austriji kako bismo napokon dobili ono što nam i pripada, a sve u duhu nastavka njegovanja i unapređivanja dobrih austrijsko-hrvatskih odnosa – zaključio je Andrej Lucić.

Vezane objave

VIDEO: Prilog s nedavno održanog korizmenog koncerta

Hrvatski dom Beč

Korizmeni koncert mladih profesionalnih glazbenika, četvrtak, 31. ožujka s početkom u 19,30

Hrvatski dom Beč

Predstavljanje knjige, zbirke poezije “Trenutak istine kroz boje” autora Mije Bijuklića – Miše

Hrvatski dom Beč