Različito

HRVATI U MAĐARSKOJ: U Baji otvoren Hrvatski dom

Hrvatski kulturni dom otvorio je u centru Baje državni tajnik Miklós Soltész, zadužen za odnose s Crkvom i nacionalnostima. Renovirana zgrada, kazao je, mora poslužiti opstanku Hrvata u Mađarskoj u njihovoj kulturi, jeziku i kršćanstvu. Mađarska vlada ovome daje svoju punu potporu i pomoć – dodao je, piše Hrvatska matica iseljenika.

Soltész je objasnio kako su Mađari i Hrvati povezani kršćanskom vjerom i zajedničkom kulturom, kao i s petnaest tisuća Mađara koji žive u Hrvatskoj i desecima tisuća Hrvata koji žive u Mađarskoj. Podsjetio je na to da su nacionalnosti u Bács-Kiskunskoj županiji dobile ukupno 25 milijuna kuna, uključujući hrvatsku zajednicu, koja može potrošiti gotovo sedam milijuna kuna na renoviranje u četiri projekta.

Na otvorenju je govorio i Róbert Zsigó, predstavnik Sabora Fidesz regije i državni tajnik zadužen za nadzor prehrambenog lanca Ministarstva poljoprivrede.  U upravo otvorenom kulturnom središtu će Hrvati u u Bács-Kiskunskoj županiji imati priliku vježbati, živjeti i prenositi te očuvati svoju kulturu -kazao je. Proslavi su nazočili hrvatski veleposlanik u Budimpešti Mladen Andrlić i János Gugán, predsjednik hrvatske lokalne vlasti, odnosno Hrvatske samouprave i ravnatelj Kulturnog centra, priopćila je Hrvatska matica iseljenika prenoseći Hrvatski glasnik.

Foto: Hrvatska matica iseljenika

Related posts

Počinju prijave za bečke dječje vrtiće

HD

Uz blagdan Svih svetih: ‘Svjetiljka života ne gori vječno, moramo se pobrinuti za ulje dobrih djela’

HD

Austrija je za hrvatske državljane zatvorila tržište rada do 1. srpnja 2020. godine. Što će biti onda?

HD