Različito

HRVATI U MAĐARSKOJ: U Baji otvoren Hrvatski dom

Hrvatski kulturni dom otvorio je u centru Baje državni tajnik Miklós Soltész, zadužen za odnose s Crkvom i nacionalnostima. Renovirana zgrada, kazao je, mora poslužiti opstanku Hrvata u Mađarskoj u njihovoj kulturi, jeziku i kršćanstvu. Mađarska vlada ovome daje svoju punu potporu i pomoć – dodao je, piše Hrvatska matica iseljenika.

Soltész je objasnio kako su Mađari i Hrvati povezani kršćanskom vjerom i zajedničkom kulturom, kao i s petnaest tisuća Mađara koji žive u Hrvatskoj i desecima tisuća Hrvata koji žive u Mađarskoj. Podsjetio je na to da su nacionalnosti u Bács-Kiskunskoj županiji dobile ukupno 25 milijuna kuna, uključujući hrvatsku zajednicu, koja može potrošiti gotovo sedam milijuna kuna na renoviranje u četiri projekta.

Na otvorenju je govorio i Róbert Zsigó, predstavnik Sabora Fidesz regije i državni tajnik zadužen za nadzor prehrambenog lanca Ministarstva poljoprivrede.  U upravo otvorenom kulturnom središtu će Hrvati u u Bács-Kiskunskoj županiji imati priliku vježbati, živjeti i prenositi te očuvati svoju kulturu -kazao je. Proslavi su nazočili hrvatski veleposlanik u Budimpešti Mladen Andrlić i János Gugán, predsjednik hrvatske lokalne vlasti, odnosno Hrvatske samouprave i ravnatelj Kulturnog centra, priopćila je Hrvatska matica iseljenika prenoseći Hrvatski glasnik.

Foto: Hrvatska matica iseljenika

Vezane objave

Hrvatski dom Beč uputio čestitku Mirni Jukić-Berger na imenovanju u Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Hrvatski dom Beč

LIVE: Prijenos svete mise iz Hrvatske katoličke misije

HD

PLESNE PROBE KUD-ova: Koje su aktualne mjere?

HD