Različito

Održano predstavljanje Hrvatskog bala: Andrej Lucić, vlasnik BD Gruppe i predsjednik Hrvatskog doma Beč glavni pokrovitelj izvrsne manifestacije gradišćanskih Hrvata

U Hrvatskom je centru u četvrtak, 21. studenoga 2019. godine održano predstavljanja Hrvatskog bala, najznačajnije manifestacije gradišćanskih Hrvata, koja će 18. siječnja 2020. godine upriličiti svoje 73. izdanje pa je s punim pravom uvrštena u reprezentativan popis i ponudu hvaljenih bečkih balova.

Hrvatski bal odvija se pod motom „Hrvati meet Schönbrunn”, a ovaj reprezentativni događaj Hrvata u Beču ima dugu povijest i tradiciju te njegovi začeci sežu u daleku 1868. godinu. Do sada najstariji izvor o balu gradišćanskih Hrvata potječe iz 1922. godine. Bal je danas s jedne strane najvažnije društveno događanje Hrvata u Beču te izraz zajedništva – hrvatskog jezika i kulture u gradu, a s druge strane je bal i izraz priznanja, znak samopouzdanja kojim se u javnosti gradišćanski Hrvati predstavljaju kao nacionalna manjina.

Glavni je pokrovitelj ovogodišnjeg Hrvatskog bala uspješni poduzetnik Andrej Lucić, vlasnik tvrtke BD Gruppe i predsjednik Hrvatskog doma Beč.

– Svakako podržavamo sve ono što je na zdravim temeljima i što pridonosi očuvanju našega jezika, kulture i tradicije, a Hrvatski je bal u organizaciji gradišćanskih Hrvata svakako pravi primjer i putokaz. Radujem se što će BD Gruppe sudjelovati u ostvarenju tih plemenitih ciljeva, a isto tako me posebno veseli odlična suradnja gradišćanskih Hrvata s Hrvatskim domom Beč, – naglasio je Andrej Lucić.

Andrej Lucić, vlasnik, i Mario Sirovina, direktor BD Gruppe, glavnog pokrovitelja 73. Hrvatskog bala

– Hrvatski bal stoji na četiri stupa: kultura, diplomacija, politika, gospodarstvo te u sebi nosi dio slavne bečke tradicije balova uz posebnu hrvatsku notu. Tradicionalni Hrvatski bal je također jedno od najvećih integrativnih događanja u glavnome gradu te mu je primarna svrha, osim plesne zabave na više razina s različitim vrstama glazbe, pridodati ovom vrijednom događaju posebni hrvatski „štih“ te se time ističe kulturna i jezična zadaća organizatora. Želja nam je povezati kulturu, politiku, diplomaciju i gospodarstvo kako bi se istaknuo važan doprinos hrvatske zajednice u Beču, ali i na drugim autohtonim područjima te ga predstaviti u najsimpatičnijem obliku – kazao je Petar Tyran, voditelj Hrvatskog centra i glavni urednik Hrvatskih novina, koji je vješto moderirao predstavljanje Bala.

– Moto bala „Hrvati meet Schönbrunn” pokazuje posebne povijesne veze između dvije zemlje i njihovog stanovništva u cjelini te posebno s Hrvatima u Beču. Kroz ovaj moto želimo dodatno istaknuti prijateljske odnose dviju „susjednih“ zemalja. Upravo u tome igraju gradišćanski Hrvati važnu povezujuću ulogu. Schönbrunn prepoznajemo kao sinonim za Beč, odnosno za sjaj i slavu glavnoga grada Monarhije u kojoj su svi Hrvati bili pod jednim krovom, a gdje se danas ponovno sastaju. Engleskim meet naglašava se susret Hrvata međusobno, neovisno o tome odakle dolaze i koliko dugo žive ovdje, odnosno u kojim god zemljama žive. Prvenstveno je ovaj bal danas a bit će i sutra mjesto susreta različitih kultura i jezika u Beču, a značajan dio tome pridonose i gradišćanski Hrvati te namjeravaju tako nastaviti, – naglasila je Gabriela Novak-Karall, tajnica Hrvatskog centra.

Petar Tyran i Gabriela Novak-Karall

​U skladu s motom bala osmišljen je i program, te će nastupiti osam različitih glazbenih skupina i orkestara iz Beča, Gradišća, Mađarske, Italije i Hrvatske.

U glazbenom okviru sudjelovala je Šara klapa Stinjaki, a predstavljena su vina koja će se na Balu kušati, posebice Sunca sjaj iz vinarije Ehrlich te Pinkovac iz vinarije Pfeiffer.

Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata održat će se 18. siječnja 2020. u Parkhotel Schönbrunn s početkom u 19,30 sati, a ulaznice se mogu rezervirati u Hrvatskom centru, Schwindgasse 14/4.

Press HD-a
Foto: Goran Prskalo, Kroativ

Vezane objave

Hrvatski dom Beč uputio čestitku Mirni Jukić-Berger na imenovanju u Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Hrvatski dom Beč

LIVE: Prijenos svete mise iz Hrvatske katoličke misije

HD

PLESNE PROBE KUD-ova: Koje su aktualne mjere?

HD