Različito

Održano predstavljanje Hrvatskog bala: Andrej Lucić, vlasnik BD Gruppe i predsjednik Hrvatskog doma Beč glavni pokrovitelj izvrsne manifestacije gradišćanskih Hrvata

U Hrvatskom je centru u četvrtak, 21. studenoga 2019. godine održano predstavljanja Hrvatskog bala, najznačajnije manifestacije gradišćanskih Hrvata, koja će 18. siječnja 2020. godine upriličiti svoje 73. izdanje pa je s punim pravom uvrštena u reprezentativan popis i ponudu hvaljenih bečkih balova.

Hrvatski bal odvija se pod motom „Hrvati meet Schönbrunn”, a ovaj reprezentativni događaj Hrvata u Beču ima dugu povijest i tradiciju te njegovi začeci sežu u daleku 1868. godinu. Do sada najstariji izvor o balu gradišćanskih Hrvata potječe iz 1922. godine. Bal je danas s jedne strane najvažnije društveno događanje Hrvata u Beču te izraz zajedništva – hrvatskog jezika i kulture u gradu, a s druge strane je bal i izraz priznanja, znak samopouzdanja kojim se u javnosti gradišćanski Hrvati predstavljaju kao nacionalna manjina.

Glavni je pokrovitelj ovogodišnjeg Hrvatskog bala uspješni poduzetnik Andrej Lucić, vlasnik tvrtke BD Gruppe i predsjednik Hrvatskog doma Beč.

– Svakako podržavamo sve ono što je na zdravim temeljima i što pridonosi očuvanju našega jezika, kulture i tradicije, a Hrvatski je bal u organizaciji gradišćanskih Hrvata svakako pravi primjer i putokaz. Radujem se što će BD Gruppe sudjelovati u ostvarenju tih plemenitih ciljeva, a isto tako me posebno veseli odlična suradnja gradišćanskih Hrvata s Hrvatskim domom Beč, – naglasio je Andrej Lucić.

Andrej Lucić, vlasnik, i Mario Sirovina, direktor BD Gruppe, glavnog pokrovitelja 73. Hrvatskog bala

– Hrvatski bal stoji na četiri stupa: kultura, diplomacija, politika, gospodarstvo te u sebi nosi dio slavne bečke tradicije balova uz posebnu hrvatsku notu. Tradicionalni Hrvatski bal je također jedno od najvećih integrativnih događanja u glavnome gradu te mu je primarna svrha, osim plesne zabave na više razina s različitim vrstama glazbe, pridodati ovom vrijednom događaju posebni hrvatski „štih“ te se time ističe kulturna i jezična zadaća organizatora. Želja nam je povezati kulturu, politiku, diplomaciju i gospodarstvo kako bi se istaknuo važan doprinos hrvatske zajednice u Beču, ali i na drugim autohtonim područjima te ga predstaviti u najsimpatičnijem obliku – kazao je Petar Tyran, voditelj Hrvatskog centra i glavni urednik Hrvatskih novina, koji je vješto moderirao predstavljanje Bala.

– Moto bala „Hrvati meet Schönbrunn” pokazuje posebne povijesne veze između dvije zemlje i njihovog stanovništva u cjelini te posebno s Hrvatima u Beču. Kroz ovaj moto želimo dodatno istaknuti prijateljske odnose dviju „susjednih“ zemalja. Upravo u tome igraju gradišćanski Hrvati važnu povezujuću ulogu. Schönbrunn prepoznajemo kao sinonim za Beč, odnosno za sjaj i slavu glavnoga grada Monarhije u kojoj su svi Hrvati bili pod jednim krovom, a gdje se danas ponovno sastaju. Engleskim meet naglašava se susret Hrvata međusobno, neovisno o tome odakle dolaze i koliko dugo žive ovdje, odnosno u kojim god zemljama žive. Prvenstveno je ovaj bal danas a bit će i sutra mjesto susreta različitih kultura i jezika u Beču, a značajan dio tome pridonose i gradišćanski Hrvati te namjeravaju tako nastaviti, – naglasila je Gabriela Novak-Karall, tajnica Hrvatskog centra.

Petar Tyran i Gabriela Novak-Karall

​U skladu s motom bala osmišljen je i program, te će nastupiti osam različitih glazbenih skupina i orkestara iz Beča, Gradišća, Mađarske, Italije i Hrvatske.

U glazbenom okviru sudjelovala je Šara klapa Stinjaki, a predstavljena su vina koja će se na Balu kušati, posebice Sunca sjaj iz vinarije Ehrlich te Pinkovac iz vinarije Pfeiffer.

Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata održat će se 18. siječnja 2020. u Parkhotel Schönbrunn s početkom u 19,30 sati, a ulaznice se mogu rezervirati u Hrvatskom centru, Schwindgasse 14/4.

Press HD-a
Foto: Goran Prskalo, Kroativ

Related posts

Uz blagdan Svih svetih: ‘Svjetiljka života ne gori vječno, moramo se pobrinuti za ulje dobrih djela’

HD

Počinju prijave za bečke dječje vrtiće

HD

Austrija je za hrvatske državljane zatvorila tržište rada do 1. srpnja 2020. godine. Što će biti onda?

HD