O nama

Početak realizacije uspješnih projekata Hrvatskog doma, povezivanje Hrvatske i Austrije: Grad Nova Gradiška i Hrvatski dom – integrativni projekti i ulaganja gospodarskog, kulturnog i turističkog potencijala

Na temelju obuhvatnog programa Hrvatskog doma Beč, prošlog su vikenda predstavnici Hrvatskog doma Beč posjetili Grad Novu Gradišku te tako započeli sa značajnom provedbom ciljeva povezivanja Hrvatske i Austrije u kulturnom, gospodarskom i turističkom pogledu.

Prvi je na redu projekata ostvarenja planova bio Grad Nova Gradiška, a predstavnike Hrvatskog doma srdačno je primio Vinko Grgić, poduzetni i vrijedni gradonačelnik koji je u svega nekoliko godina sa svojim stručnim i profesionalnim timom preporodio Novu Gradišku.

Nema posebne tajne uspjeha. Počesto ćete čuti kako je u nekom gradu ili županiji netko na vlasti. Mi u Novoj Gradiški nismo na vlasti, već upravljamo našim voljenim gradom, našim mjestom na odgovoran način kako bismo svim njegovim žiteljima olakšali život i tako nam svima bilo bolje. Povećanje proračuna Grada od 40 na 116 milijuna kuna na najbolji način pokazuje da se može dosta napraviti, posebice što su prihodi ostvareni najvećim dijelom iz sredstava Europske unije pa smo i u tom segmentu povlačenja sredstava EU-a ponajbolji u Hrvatskoj. Neskromno ću reći da smo u ove 3,5 godine jako puno napravili, a očekuje nas još jako puno posla i ostvarenje značajnih projekata – naglašava Grgić u prezentaciji Grada iz koje se moglo vidjeti kako osobno proživljava svaki pa i najmanji projekt svojega mjesta.

Doista, gradić s nešto više od 14 000 stanovnika odiše toplinom i slavonskim gostoprimstvom. Smješten na jugozapadnom dijelu istočne Hrvatske drugi je grad po veličini u Brodsko-posavskoj županiji, a nalazi se i uz vrlo važne prometnice: autocestu Zagreb – Lipovac, željezničku pruga Zagreb – Vinkovci, a kroz grad prolazi i državna cesta prema Požegi i Našicama. Sve su to bili odlični potencijali za razvoj jedne od najboljih industrijskih zona u Hrvatskoj kojom upravlja Industrijski park Nova Gradiška, tvrtka u stopostotnom vlasništvu Grada Nova Gradiška. Visokokvalificirani i motivirani djelatnici IPNG-a realizirali su velik niz jako vrijednih projekata.

Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške i Andrej Lucić, predsjednik Hrvatskog doma Beč.

Mi smo u samom vrhu u Hrvatskoj po rastu zaposlenosti pa tako sada imamo nešto više od 600 nezaposlenih osoba na području grada. Vjerujemo kako ćemo privlačenjem investitora u našu poduzetničku zonu i drugim aktivnostima taj broj u budućnosti značajno smanjiti – naglašava mladi gradonačelnik Grgić koji je po zanimanju diplomirani inženjer arhitekture i doslovno je pravi arhitekt napretka grada.

Slavonski dućan u izgradnji.

Ovaj bivši poduzetnik koji je imao vlastiti arhitektonski ured još prije dvadeset godina, a danas uz volonterski posao gradonačelnika profesionalno obavlja i zadaće saborskog zastupnika, projektira za Novu Gradišku besplatno mnoge vrijedne projekte pa tako iz prve ruke pokazuje kako se voli svoj grad.

U središtu Nove Gradiške, Ispred spomenika sv. Ivana Pavla II.

Predstavnici Hrvatskog doma Beč predvođeni Andrejom Lucićem uvidjeli su velike potencijale i mogućnosti na koji način povezati Novu Gradišku, novogradiški kraj i Slavoniju Austriji, kao i kako Austrijancima kao i mnogobrojnim Hrvatima koji žive u Austriji predočiti ovaj lijep slavonski kraj. Uz odličnu prezentaciju Hrvatskog doma Beč koju je vodila Martina Horvat nametnulo se nekoliko aktivnosti koji će se u dogledno vrijeme realizirati, a to su predstavljanje turističkih potencijala Nove Gradiške i Slavonije u Beču preko vrlo aktivne Turističke zajednice Grada Nova Gradiška, slavonskih kulinarskih specijaliteta od registriranih OPG-ova toga kraja kao i mogućnost otvaranja Slavonskog dućana u Beču, te prezentacije svih povoljnosti ulaganja u poduzetničku zonu u Novoj Gradiški.

Prezentaciju Hrvatskog doma Beč vodila je Martina Horvat, voditeljica projekata HD-a.

Jako smo zadovoljni ovim posjetom, jer smo u vrlo kratkom vremenu dogovorili strategiju i konkretne aktivnosti koje će uskoro uslijediti. Mogli smo u Novoj Gradiški vidjeti sjajnih pozitivnih primjera, stručan i profesionalan tim gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Grgićem s kojima će biti veliko zadovoljstvo realizirati naše zacrtane ciljeve – naglasio je Andrej Lucić u ime izaslanstva Hrvatskog doma u kojem su osim predsjednika Lucića bili i članovi tima Mario Sirovina, Martina Horvat, Iva Gojmerac i Željko Batarilo.

Vezane objave

VIDEO: Prilog s nedavno održanog korizmenog koncerta

Hrvatski dom Beč

Korizmeni koncert mladih profesionalnih glazbenika, četvrtak, 31. ožujka s početkom u 19,30

Hrvatski dom Beč

Predstavljanje knjige, zbirke poezije “Trenutak istine kroz boje” autora Mije Bijuklića – Miše

Hrvatski dom Beč