O nama

Hrvatskom domu Beč darovan dragocjen klavir

Ljubomir Gašparović i njegov sin Danijel poklonili su Hrvatskom domu Beč vrijedan i jedinstven koncertni klavir Petrof, a ovih je dana dragocjen teret prevezen iz Zagreba u Beč.

– Od samog početka rada Hrvatskog doma Beč pratimo njihove aktivnosti i s obzirom na profesionalizam mjerodavnih u HD-u i ostvarenu komunikaciji uopće nismo dvojili i klavir smo rado u trajno vlasništvo darovali Domu, – ističe Danijel Gašparović, pijanist iz poznate glazbene obitelji. Naime, otac Ljubomir je također pijanist i profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Ljubomir Gašparović je glasovir diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Ive Mačeka. Usavršavao se u Parizu kod Alda Ciccolinija, a magistrirao u Zagrebu kod Vladimira Krpana. Koncertant je i komorni glazbenik, a nastupao je u mnogim europskim zemljama, te SAD-u, Meksiku i Japanu.

Pijanisti Danijel i Ljubomir Gašparović poklonili su vrijedan klavir Hrvatskog domu Beč.
Foto: Danijel Gašparović I Facebook

Danijel Gašparović magistrirao u klasi Đorđa Stanettija na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Usavršavao se u Pečuhu te je dobitnik mnogobrojnih državnih, međunarodnih i dekanovih nagrada. Aktivno se bavi organizacijskim i producentskim poslom pa je tako surađivao na zajedničkim projektima s Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog, HRT-om, Hrvatskim društvom glazbenih umjetnika, Gradom Zagrebom, Austrijskim kulturnim forumom, brojnim veleposlanstvima i ostalim partnerima. Surađivao je s eminentnim orkestrima i dirigentima poput Zagrebačkog omladinskog komornog orkestra pod vodstvom Zlatana Srzića, Zagrebačkim solistima pod vodstvom Roberta Lehrbaumera i drugih.

– Isprva smo bili zatečeni idejom da se ovako rijedak i dragocjen, veliki koncertni klavir poznate tvrtke Petrof pokloni Hrvatskom domu Beč. Dobili smo dar od ljudi, stručnjaka, koji s pravom posebno vrednuju ovakva glazbala te smo doista neizmjerno zahvalni darovateljima i ponosni što klavir krasi prostore naše knjižnice i čitaonice, – naglasio je Andrej Lucić, predsjednik Hrvatskog doma Beč.

Klavir je u odličnom stanju te je već u uporabi, a svoju svečanu premijeru imat će upravo koncertom spomenutog dua, oca i sina Gašparović, 30. svibnja ove godine prigodom obilježavanja Dana hrvatske državnosti, kada bi se, ako to budu epidemiološke mjere dozvoljavale, upriličio koncert kao i službeno otvorenje knjižnice i čitaonice Hrvatskog doma Beč.

Vezane objave

VIDEO: Prilog s nedavno održanog korizmenog koncerta

Hrvatski dom Beč

Korizmeni koncert mladih profesionalnih glazbenika, četvrtak, 31. ožujka s početkom u 19,30

Hrvatski dom Beč

Predstavljanje knjige, zbirke poezije “Trenutak istine kroz boje” autora Mije Bijuklića – Miše

Hrvatski dom Beč