O nama

OSNIVANJE RADNE SKUPINE ZA HRVATSKI JEZIK: Poteškoće s hrvatskim jezikom u Austriji

Na temelju Plana i programa rada Hrvatskog doma Beč za razdoblje 2020.-2024.: Hrvatski jezik – nacionalni identitet i kulturna baština, Hrvatski dom Beč osniva Radnu skupinu za hrvatski jezik koja će imati osnovnu zadaću svim mjerodavnim institucijama u Austriji i Hrvatskoj na stručan i argumentiran način predočiti značajne poteškoće s kojim se susreću hrvatski iseljenici u Austriji, a vezano za hrvatski jezik, posebice u nastavi materinskog jezika kao dijela austrijskog obrazovnog sustava, te ponuditi rješenja kako bi se ovo višedesetljetno neodrživo stanje napokon promijenilo.

Naime, kao što je mnogima već poznato, hrvatski jezik u Austriji u sklopu nastave materinskog jezika nije ponuđen kao jedino mogući samosvojan jezik, već se neprestano nameće nepostojeći, tzv. BKS (Bosnisch – Kroatisch – Serbisch).

– Svi su argumenti na našoj strani i mislim da je to i austrijskim institucijama jasno, ali realno ne postoji potreban pritisak mjerodavnih hrvatskih institucija pa se ovdje i dalje podučava nešto što nikome nije u interesu. Zakonska regulativa, postojeći ugovori i sporazumi u obrazovanju koji su potpisali Austrija i Hrvatska su izričiti i oni govore o hrvatskom jeziku pa nikako nije jasno kako se to onda na terenu, u praksi, ne provodi.

Svjedoci smo aktualnog slučaja iz Vorarlberga gdje će nastavnica hrvatskog jezika dobiti otkaz jer predaje hrvatski jezik praktično već deset godina, a u sljedećoj školskoj godini ima naputak školskog inspektora da mora predavati BKS?! Hrvatska putem diplomacije, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, jednostavno mora stati u zaštitu hrvatskih državljana u Austriji. Radi se o hrvatskom jeziku i po meni je umiješanost neophodna jer i to je, bez ikakve sumnje, političko pitanje. Dakle, i tamo gdje je 60 djece pohađalo hrvatski jezik, on će biti ukinut, a da ne govorimo o Beču i cijeloj Austriji gdje 15 000 djece školske dobi hrvatskog podrijetla čiji roditelji zbog nametnutih okolnosti s pravom djecu i ne šalju na takvu nastavu pa su to nesagledive posljedice za očuvanje hrvatskog jezika i ukupnog hrvatskog identiteta u Austriji. Krajnje je vrijeme poduzeti odlučne korake, – naglasio je Andrej Lucić, predsjednik Hrvatskog doma Beč.

Stoga se pozivaju svi zainteresirani učitelji, nastavnici, profesori, roditelji i svi oni koji misle kako bi na bilo koji način mogli pomoći, da se java ne email: info@hrvatskidom.com.

Vezane objave

VIDEO: Prilog s nedavno održanog korizmenog koncerta

Hrvatski dom Beč

Korizmeni koncert mladih profesionalnih glazbenika, četvrtak, 31. ožujka s početkom u 19,30

Hrvatski dom Beč

Predstavljanje knjige, zbirke poezije “Trenutak istine kroz boje” autora Mije Bijuklića – Miše

Hrvatski dom Beč