O nama

OSTVAREN SAN GENERACIJA HRVATA U AUSTRIJI: Imamo Hrvatski dom!

Na Prvom kongresu hrvatskih udruga u Austriji, koji je održan 6. prosinca prošle godine, Andrej Lucić, predsjednik Hrvatskog doma Beč, pred više od 2 000 gostiju okupljenih u reprezentativnom Austria Vienna Centru kazao je kako će cilj biti do kraja sljedeće godine ostvariti ogroman projekt o kojem sanjaju generacija Hrvata u Austriji, poglavito nakon osamostaljenja Republike Hrvatske – Hrvatski dom!

I prije Božića i kraja godine, nakon intenzivnih traženja i sastanaka, cilj je ostvaren. U 23. bečkom kotaru, na odličnoj i mirnoj lokaciji, na preko 2 000 kvadratnih metara i s dvije velike dvorane, uredskih i multifunkcionalnih prostorija, nalazi se zgrada hrvatskog doma.

Ponosan sam i jako sretan. Zgrada je samo beton, ali naš Hrvatski dom su neumorni ljudi, entuzijasti i stručnjaci koji su svojim znanjem i velikom ljubavlju vjerovali da to možemo ostvariti. I zato nisam dvojio ni trenutka te sada kada je zgrada u fazi prilagodbe za naše potrebe, ushićen sam jer je san ostvaren. Na svima nama je da sada u duhu zajedništva idemo dalje. Usprkos otegotnim okolnostima, korona-krizi i svemu što nas okružuje, vječiti sam optimist, jer vjerujem u Hrvate, vjerujem u sve ljude dobre volje i neka nas zgrada Doma i sve ono što će uslijediti napokon ujedini prema koracima ljepše budućnosti Hrvata u Austriji. Hrvati su svojim predanim radom u Austriji, koja ih je srdačno prihvatila – to i zaslužili. Moramo se nametnuti austrijskim i hrvatskim institucijama i pokazati im da smo tu, integrirani ali ne asimilirani, njegujući svoj hrvatski jezik, vjeru, kulturu, tradiciju i običaje, u ovoj nama dragoj i prijateljskoj zemlji, – naglasio je Andrej Lucić, predsjednik Hrvatskog doma Beč.

U tijeku je uređenje okoliša, obnova fasade i drugi radovi, a prvi će se sastanak u prostorijama Doma održati već u četvrtak, kada će se sastati zainteresirani predstavnici hrvatskih udruga u Austriji, a na temu otežanog rada udruga u vrijeme korona-krize.

Vezane objave

VIDEO: Prilog s nedavno održanog korizmenog koncerta

Hrvatski dom Beč

Korizmeni koncert mladih profesionalnih glazbenika, četvrtak, 31. ožujka s početkom u 19,30

Hrvatski dom Beč

Predstavljanje knjige, zbirke poezije “Trenutak istine kroz boje” autora Mije Bijuklića – Miše

Hrvatski dom Beč