O nama

OTVOREN SLAVONSKI DUĆAN U NOVOJ GRADIŠKI: Zamisao je isti takav otvoriti i u Beču

Spoj slavonskih običaja i tradicije, likovne umjetnosti i arhitekture, bogate gastro i eno ponude nalazi se u novouređenom Slavonskom dućanu u Novoj Gradiški. Jedinstven, prekrasno uređen dućan u kojem možete kupiti sve proizvode domaćih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, piše Radio Nova Gradiška

Sjajna je to priča koja okuplja i povezuje domaće OPG-e s područja Nove Gradiške, a uključuje Općinu Cernik, Okučane, Novu Kapelu, Staro Petrovo Selo, Davor i Rešetare.

Posjetitelji su imali priliku vidjeti kako se na policama nalazi raskošan asortiman prehrambenih proizvoda, ručno rađeni suveniri tradicionalnih etno odjevnih i uporabnih predmeta ukrašenih zlatovezom koji dolaze izravno od vrijednih ruku vlasnika domaćih OPG-ova s područja Nova Gradiške i šest okolnih općina.

Uz domaće „majstore“ vinare, proizvođače sira, meda, džemova, tjestenine, kolača, prirodne kozmetike, odjeće i obuće, u „Slavonskom dućanu“ proizvode nudi i nekolicina proizvođača iz Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke, Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije


– Ovo je priča o domaćem, autohtonom proizvodu, priča koja ima svoju povijest i cilj i koja će, vjerujem, pomoći svim našim izlagačima da prezentiraju i prodaju svoje proizvode i na kraju, žive od svoga rada. Ovo je priča koja povezuje Grad Novu Gradišku, općine, sve nas i stoga je treba podržati. Bili smo u malom prostoru nekoliko metara dalje, no shvatili smo kako je potreba puno veća, Grad je od Ministarstva dobio potporu za ovaj prostor a uložili smo oko 750.000 kuna sredstava, no zahvaljujem i poreznim obveznicima koji su također sudjelovali. Problem naših OPG-ovaca je što proizvode vrhunske, kvalitetne proizvode a nemaju ih gdje plasirati. Domaći proizvodi završe na dnu polica u dućanima, nemaju sredstava kako bi ih plasirali i zaradili ono što zaslužuju. Ovo je tek početak, svi naši mali susjedni proizvođači pa i oni iz udaljenih mjesta moći će prezentirati svoje proizvode. Unutar mnogih gradova postoje ovakvi centri za degustaciju. Ovdje možete dovesti svoje prijatelje, kako bi pojeli i popili kvalitetno i domaće, – rekao je za Radio Novu Gradišku gradonačelnik Vinko Grgić.

– Nastavljamo ovu priču, situacija s koronom nas je usporila, no zasigurno ćemo proširiti našu ponudu na Austriju. Ovom promjenom pomažemo našim vrijednim poljoprivrednicima koji stvaraju čudesne proizvode, no nemaju ih gdje plasirati” – istaknuo je gradonačelnik, a upravo je Hrvatski dom Beč s predsjednikom Andrejom Lucićom spona da se ova vrijedna ideja ostvari.

Svojim dolaskom i sudjelovanjem, potporu otvaranju Slavonskog dućana dali su i predsjednik Zadruge, načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić, gradonačelnik Vinko Grgić, zamjenici gradonačelnika Borislav Vidošić i Ivana Trupina, direktorica Turističke zajednice Nova Gradiška Dinka Matijević, predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske Bartol Šimunić, voditelj Slavonskog dućana Milan Rosić, saborski zastupnik Davor Vlaović. 

– Tim Hrvatskog doma Beč je u stalnom kontaktu s Gradom Nova Gradiška oko realizacije projekta otvaranja dućana u Beču, gdje im kao udruga želimo svakako pomoći. Na žalost, korona kriza nas je u tome omela kao i u planiranom predstavljanju turističkih potencijala novogradiškog kraja, koji smo trebali imati u Beču krajem svibnja, ali vjerujem kako ćemo čim se situacija smiri ostvariti naše planove, – naglasio je Andrej Lucić, predsjednik Hrvatskog doma Beč, koji je također nazočio otvorenju Slavonskog dućana.

Foto: Radio Nova Gradiška

Vezane objave

VIDEO: Prilog s nedavno održanog korizmenog koncerta

Hrvatski dom Beč

Korizmeni koncert mladih profesionalnih glazbenika, četvrtak, 31. ožujka s početkom u 19,30

Hrvatski dom Beč

Predstavljanje knjige, zbirke poezije “Trenutak istine kroz boje” autora Mije Bijuklića – Miše

Hrvatski dom Beč