O nama

Pozivnica svim hrvatskim udrugama u Austriji

Poštovani predstavnici hrvatskih udruga u Austriji,

čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas na Prvi kongres hrvatskih udruga u Austriji, koji će se održati 5. prosinca 2019. godine u Austria Center Vienna s početkom u 18,00 sati, a u organizaciji udruge Hrvatski dom Beč.

Novoutemeljena udruga Hrvatski dom Beč želi djelovati na tako potrebnom hrvatskom zajedništvu značajne hrvatske zajednice u Austriji te u njezinu međusobnom povezivanju i potpori kao i onom s matičnom domovinom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom.

Briga za očuvanje i razvoj hrvatske socijalne, kulturne i duhovne baštine; promicanje integracije Hrvata u austrijsko društvo; podupiranje Hrvata u ostvarivanju njihovih prava i sloboda, jačanje integracijskih čimbenika austrijskog društva u suradnji s drugim iseljeničkim zajednicama i sudjelovanje hrvatskih udruga u Austriji u njihovim procesima; udruživanje s hrvatskim udrugama u Austriji i izvan Austrije kao i povezivanje s drugim udrugama iseljeničkog predznaka; jačanje povezanosti Hrvata s Hrvatskom kao i s Austrijom u smislu bolje integriranosti, učenja njemačkog jezika i sl., bez naznaka asimilacije već potpuno u zaštiti i očuvanja hrvatskog jezika, znanosti, obrazovanja, kulture, tradicije, turizma i običaja – samo se neke od temeljnih smjernica rada Hrvatskog doma Beč koje će na kongresu biti predstavljene.

Sam naziv naše udruge asocira na naš konačni cilj. O Hrvatskom domu kao instituciji, ustanovi, zgradi, govori se već gotovo tri desetljeća.

To bi bila kruna svih naših aktivnosti i ono što Hrvati u Austriji zaslužuju. To će biti ispit našega zajedništva ovdje u Austriji, naše povezanost s Hrvatskom, ali i s Austrijom koju jasno moramo imati kao partnera u duhu nastavka njegovanja dobrih hrvatsko-austrijskih odnosa.

Poznavajući Vaš samoprijegoran rad i djelovanje uvjerenja smo kako ćete naša nastojanja podržati te aktivnim sudjelovanjem uveličati ovaj događaj koji je od prevelike važnosti za Hrvate u Austriji.

Isto tako, u vremenu pripreme kongresa, održat ćemo nekoliko zajedničkih, tematskih sastanaka kako bismo u reprezentativnom prostoru UN kongres centra, dogovorno svaka udruga-sudionik mogla kratko predstaviti svoj rad, a poglavito KUD-ovi koji budu željeli nastupiti u kulturno-umjetničkom programu.

U toj nadi i uvjerenju plodonosne suradnje primite srdačne pozdrave uz izraze osobitoga poštovanja.

Andrej Lucić,
predsjednik Hrvatskog doma Beč

Vezane objave

VIDEO: Prilog s nedavno održanog korizmenog koncerta

Hrvatski dom Beč

Korizmeni koncert mladih profesionalnih glazbenika, četvrtak, 31. ožujka s početkom u 19,30

Hrvatski dom Beč

Predstavljanje knjige, zbirke poezije “Trenutak istine kroz boje” autora Mije Bijuklića – Miše

Hrvatski dom Beč