O nama

Uz domaće KUD-ove, na Prvi kongres hrvatskih udruga u Austriji dolaze i gostujuće HPD Jelačić te KUD Hruševac Kupeljski

U kulturno-umjetničkom dijelu programa Prvog susreta, kongresa hrvatskih udruga u Austriji, koji će se održati 5. prosinca 2019. godine u reprezentativnom prostoru Austria Center Vienna uz domaća, bečka i austrijska Društva, nastupat će i gosti iz Hrvatske. 

Tako će se prigodnim pjesmama predstaviti Hrvatsko pjevačko društvo Jelačić u Zaprešiću kao i KUD Kruševac Kupeljski koji će izvesti prigodnu koreografiju, a u programu će nastupiti i Hana Režek kao njihova najmlađa članica i državna prvakinja u sviranju flaute. 

Prvo Pjevačko društvo Jelačić osnovano je 19. ožujka 1921 godine kao muški Pjevački klub. Ime je promijenilo u Hrvatsko pjevačko društvo Jelačić kada je pokroviteljica postala grofica Anka Jelačić (nećakinja bana Josipa Jelačića).

Početkom rada Društva članovi su bili muškarci, ubrzo su primljene i članice pa dalje djeluju kao mješoviti zbor, te 1925. sudjeluju na proslavi tisuću godina Hrvatskog kraljevstva.

Hrvatsko pjevačko društvo Jelačić pjevalo je na pogrebu grofice Anke Jelačić 1934. godine, a pogreb je vodio kardinal Alojzije Stepinac uz župnika iz Brdovca.

U ljeto, točnije 15. srpnja 1945. godine odlukom Upravnog odbora društvo je raspušteno, jer nisu pristali na ucjenu vlasti da promijene ime Jelačić.

Društvo cijelo vrijeme djeluje u tajnosti na privatnim zabavama, a 1960. godine se ponovo okuplja s namjerom javnog djelovanja, ali tadašnja vlast im zabranjuje rad.

Na osnivačkoj i obnoviteljskoj sjednici Skupštine 25. svibnja 2012. godine obnovljen je rad HPD Jelačić koji nastavlja tradiciju zbornog pjevanja koje je njegovao prvi zbor, te izvodi domoljubne, duhovne i svjetovne pjesme hrvatskih i svjetskih skladatelja.

Plesni dio s koreografijom na kongresu izvest će KUD Hruševec Kupljenski koji djeluje od 1998., a većina su i ujedno članovi su HPD Jelačić, koji izvode običajne pjesme i plesove zaprešićkog kraja i cijele Hrvatske.

KUD ima četiri sekcije: tamburašku, folklornu odrasli, folklornu djeca i izvorno pjevačku skupinu. Nastupali su diljem Europe na međunarodnim festivalima folklora predstavljajući zaprešićki kraj, njegove običaje i kulturu.

– Drago nam je čuti kako osim hrvatskih KUD-ova u Austriji za naš susret udruga ima velikog zanimanja i u Hrvatskoj kao i u Bosni i Hercegovini. Na taj način mi promičemo naše temeljne vrijednosti Hrvatskog doma, međusobno povezivanje Hrvata u Austriji kao i povezivanje s Hrvatima u Hrvatskoj i BiH, kao uostalom i onima iz cijelog svijeta znajući da nas ima posvuda. Na žalost, zbog vremenskog ograničenja nećemo biti u mogućnosti osigurati svim zainteresiranima i nastup u kulturno-umjetničkom dijelu programa kongresa udruga – naglasio je Andrej Lucić, predsjednik Hrvatskog doma Beč. 

Press Hrvatski dom Beč

 

Vezane objave

VIDEO: Prilog s nedavno održanog korizmenog koncerta

Hrvatski dom Beč

Korizmeni koncert mladih profesionalnih glazbenika, četvrtak, 31. ožujka s početkom u 19,30

Hrvatski dom Beč

Predstavljanje knjige, zbirke poezije “Trenutak istine kroz boje” autora Mije Bijuklića – Miše

Hrvatski dom Beč