O nama

SA SASTANKA U HRVATSKOM DOMU BEČ: Hrvatske udruge oduševljene Domom i njegovim mogućnostima te iskazuju maksimalnu spremnost za suradnju

Četvrtak, 17. rujna 2020. godine zasigurno će ostati zapamćen u bogatoj povijesti hrvatskog izvandomovinstva u Austriji. Naime, održan je tada prvi službeni sastanak udruga u zgradi Hrvatskog doma Beč, koji je toga dana otvorio svoja vrata. Bio je to sastanak na kojem su predstavnici hrvatskih udruga u Beču govorili o velikim poteškoćama koje imaju uslijed korona-krize, kada gotovo od polovice ožujka nisu djelovale pa im je i budućnost jako neizvjesna.

Pozvali smo hrvatske udruge koje žele s nama zajedno surađivati i aktivno djelovati, stalno naglašavajući da mi nemamo potrebe isticati nekakvu “krovnost”, s kojom su, a vidjelo se to i na ovom sastanku, naše udruge često opterećene. Jednostavno, tko od udruga želi s nama aktivno raditi i surađivati, uvijek je dobrodošao, poštujući njihovu autonomnost. Sada i u zgradi hrvatskog doma imamo odlične uvjete, zasigurno ponajbolje u Europi i svijetu, – pojasnio je Andrej Lucić, predsjednik Hrvatskog doma Beč.

Predstavnici dvadesetak hrvatskih udruga iz Beča koje su bile na sastanku, uz goste iz Austrijsko-hrvatskog društva iz Gornje Austrije te uz potporu udruga članica Hrvatskog centra iz Salzburga te pojedinih udruga iz Linza i Graza, nisu krile oduševljenje izgledom Hrvatskog doma Beč i svim mogućnostima koje on nudi.

– Ovo je predan i pregalački posao udruge Hrvatski dom Beč na čelu s Andrejom Lucićem, koji je iskazao veliku hrabrost i nemjerljiv entuzijazam. Znam iz iskustva kako je najteži posao društveni angažman. Osobno sam svime zapanjen i oduševljen te uz srdačne čestitke na ostvarenju ovakvog projekta zgrade Hrvatskog doma Beč, svoje osobne impresije ću s radošću prenijeti čelništvu Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport, koji će, sukladno svojim statutarnim ovlastima odlučiti o daljnjim koracima, – rekao je, između ostalog, Mag. Drago Đeno, dopredsjednik Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport.

Udruge će do srijede dostaviti Hrvatskom domu Beč svoje planove aktivnosti i možebitnih potreba u Domu, poput korištenja dvorana za probe i sl., a u četvrtak, 24. rujna s početkom u 19,00 sati, predstavnici udruga će se ponovo naći na sastanku u Hrvatskom domu Beč kako bi zajednički koordinirali svojim aktivnostima.

Vezane objave

VIDEO: Prilog s nedavno održanog korizmenog koncerta

Hrvatski dom Beč

Korizmeni koncert mladih profesionalnih glazbenika, četvrtak, 31. ožujka s početkom u 19,30

Hrvatski dom Beč

Predstavljanje knjige, zbirke poezije “Trenutak istine kroz boje” autora Mije Bijuklića – Miše

Hrvatski dom Beč