O nama

UPISI U TIJEKU – RADIONICE I IGRAONICE ZA DJECU HRVATSKOG JEZIKA I KULTURE: Igrom i zabavom učiti hrvatski jezik

Mjesto održavanja:

Hrvatski dom Beč, Kolpingstraße 21, 1230 Beč (posebno opremljene prostorije za dječju razonodu, igru i učenje).

Očekivani početak radionica: sredina studenoga 2020.

Tip nastave: Bez konvencionalnog, tipičnog, formalnog tipa nastave i obrazovanja, već neformalan i inovativan način usvajanja učenja hrvatskog jezika i kulture – kroz igru s naglaskom na kreativan razvoj, na dobrovoljnoj osnovi, na temelju modernih pedagoških i znanstvenih postavki uz prilagođen metodički i didaktički pristup sadržaja organiziranog prema područjima interesa djece.

Cilj dječjih radionica hrvatskog jezika: zabava i učenje, socijalizacija, skupna integracija i komunikacija na materinskom jeziku s drugom djecom; povezati hrvatski jezik s ugodnim aktivnostima kako bi djeca postala sigurnija, samopouzdanija i sposobnija za interakciju i izražavanje na materinskom jeziku; razvijanje osjećaja pripadnosti hrvatskoj kulturi i domovini.

Metode i tehnike: radionice i igraonice kreirane su s ciljem da se djeca motiviraju usvajati i učiti hrvatski jezik i kulturu. Metode po planu i programu Hrvatskog doma Beč i Odjela za obrazovanje i znanost Hrvatskog doma Beč različite su ovisno o dječjem uzrastu uz profesionalno vođenje odgajatelja i pedagoga, magistara edukacije hrvatskoga jezika i književnosti, profesora hrvatskoga jezika i književnosti, magistara kroatistike, magistara primarnoga obrazovanja, diplomiranih učitelja razredne nastave s pojačanim programom iz nastavnoga predmeta hrvatskoga jezika, sveučilišnih prvostupnika iz edukacije hrvatskoga jezika i književnosti.

O radionicama hrvatskoga jezika:

Radionice hrvatskoga jezika su alternativa formalnom učenju s različitim zabavnim i opuštajućim aktivnostima koje su prilagođene dječjim uzrastima (od 5 do 8 godina, od 9 do 11 godina i grupa 12 do 15 godina) kako bi se djeca što bolje osposobila za komunikaciju na hrvatskom kao materinskom jeziku.

Tipovi radionica:

– Radionice i igraonice usmjerene na kazalište (gluma, recitacija);
– Radionice usmjerene na čitanje (priče i bajke) i kreativno pisanje;
– Radionice usmjerene na gramatiku i učenje jezika (gramatičke radionice kroz neformalno usvajanje gramatike; riječi i fraze uče se kroz igru);
– Radionice usmjerene na razgovor (razgovor na hrvatskom jeziku o temama prilagođenim djeci, npr. okoliš, priroda i životinje, čovjek i odnos s okolinom, prijateljima, školom i obitelji i sl.);
– Radionice usmjerene na kreativnost i hrvatski jezik (glazba i ples, crtanje i likovni izričaj, igra i folklor);
– Dizajn i modeliranje (komunikacija kroz slikanje, crtanje, rad i spajanje stvari);
– Sportske radionice

Unutar takvih kreativnih aktivnosti, radionice i igraonice pružaju više od onoga što se može učiniti u učionici – emocionalni, motorički, kreativni i intelektualni razvoj djece.

Manje skupine, od 10 do maksimalno 12 polaznika.

Vrijeme trajanja igraonice i radionice: U vremenskim intervalima, 20, 40 ili 60 sati (1-3 mjeseca, dva puta tjedno po dva sata, 20 sati mjesečno).

Prednost takvih aktivnosti u odnosu na klasičnu nastavu hrvatskoga jezika → hrvatski, a ne tzv. BKS jezik; socijalizacija, druženje, povezivanje; razvoj kreativnosti na materinskom jeziku; njegovanje zajedništva i hrvatskog identiteta; učenje, usvajanje i poboljšanje jezičnog znanja i vještina materinskog jezika; poticanje znatiželje za hrvatski jezik i kulturu.

Uključenost roditelja – roditelji su važan dio ovog procesa i zbog toga ih potičemo da igraju aktivnu ulogu u učenju djece, ponajvišee pomaganjem da djeca kod kuće ojačaju ono što nauče na našim igraonicama i radionicama. Osim toga, u planu je i osnutak udruge roditelja koji bi podupirali organizaciju različitih aktivnosti (priredbe, predstave, sportske susrete, izložbe i sl.).

Hrvatski dom Beč
Odjel za obrazovanje i znanost Hrvatskog doma Beč

Vezane objave

VIDEO: Prilog s nedavno održanog korizmenog koncerta

Hrvatski dom Beč

Korizmeni koncert mladih profesionalnih glazbenika, četvrtak, 31. ožujka s početkom u 19,30

Hrvatski dom Beč

Predstavljanje knjige, zbirke poezije “Trenutak istine kroz boje” autora Mije Bijuklića – Miše

Hrvatski dom Beč